PURJEHDUSSANASTO |

Latta

Purjekangasta jäykistävä lista.

 

YLEENSÄ latta

MYÖS lattari

RUOTSI latta

ENGLANTI batten

VANHA MERIMIESSUOMI latta

VANHA MERIMIESRUOTSI latta

 

Lattaa käytetään isopurjeessa ja myös keulapurjeissa. Latta voi olla lyhyt tai niin pitkä, että se ulottuu mastoliikkiin asti. Silloin purjeen sanotaan olevan läpilatoitettu. Latta pujotetaan purjeeseen ommeltuun lattataskuun purjeen etu- tai takaliikistä.

Latta tarkoitti vanhassa merimiessuomessa kahta asiaa: Latta oli ensinnäkin ’uralle koverrettu ohut puu, joka toimi suojauksena köysien tai jonkin muun aiheuttamaa hankausta vastaan ja joka oli kiinnitetty kiinteään rikiin’. Se oli myös ’poikkipuut, jotka kiinnitettiin vantteihin väylinkien asemasta ja joita pitkin pääsi kiipeämään’.

Väylingit olivat köysitikkaat. Latta oli siis vanhassa merimieskielessä puuta, ja sen tehtävänä oli joko suojata tai toimia pieninä portaina. Kumpikaan vanhoista merkityksistä ei vastaa nykyistä, ei myöskään materiaali, sillä nykyään latat ovat kestävää muovia taikka esim. lasi- tai hiilikuitua.

Latasta käytetään myös nimeä lattari. Lattari tarkoittaa myös ’lateraalimerkkiä’ eli väylän reunaa osoittavaa merkkiä.

1990-luvun laivoissa lattari ei tarkoittanut mitään purjeeseen eikä väylään liittyvää, vaan litteää puolen litran pulloa.

Vastaa