PURJEHDUSSANASTO |

Lattia

Veneen sisätilojen lattia.

 

YLEENSÄ turkki

MYÖS durkki, lattia

JOSKUS pohja

RUOTSI durk

ENGLANTI floor

VANHA MERIMIESSUOMI durkki

VANHA MERIMIESRUOTSI durk

 

Sisätilojen lattia on turkki, mutta ulkotilojen ”lattia” on kansi. Vanhassa merimiessuomessa durkki, ruotsiksi durk, ei tarkoittanut ’lattiaa’, vaan ’ruumasta laipiolla eli väliseinällä erotettua säilytystilaa’, esim. kruuti-durkki tarkoitti ammusvarastoa.

Ruotsinkielisten purjehtijoiden sanalla durk on kaksi merkitystä, joista toinen on sama kuin suomenkielisillä purjeveneilijöillä ja toinen sama kuin entisaikojen merimiehillä: durk on ’laivan tai toisinaan myös jonkin muun kulkuneuvon lattia’ ja ’laivalla oleva säilytystila’. Turkkilevyt ovat irrotettavia lattialevyjä, joiden alta pääsee käsiksi mm. pilssiin eli veneen sisätilojen lattian alla olevaan tilaan.

Vanhassa merimiessuomessa durkki, ruotsiksi durk, ei tarkoittanut ’lattiaa’, vaan ’ruumasta laipiolla eli väliseinällä erotettua säilytystilaa’, esim. kruuti-durkki tarkoitti ammusvarastoa. Ruotsinkielisten purjehtijoiden sanalla durk on kaksi merkitystä, joista toinen on sama kuin suomenkielisillä purjeveneilijöillä ja toinen sama kuin entisaikojen merimiehillä: durk on ’laivan tai toisinaan myös jonkin muun kulkuneuvon lattia’ ja ’laivalla oleva säilytystila’.

Turkkilevyt ovat irrotettavia lattialevyjä, joiden alta pääsee käsiksi mm. pilssiin eli veneen sisätilojen lattian alla olevaan tilaan.

Vastaa