PURJEHDUSSANASTO | Sirke Lohtaja-Ahonen, teksti // Ante Johansson, piirros |

Lazy-jack

Isopurjeen laskemista helpottavat ohjainköydet.

 

YLEENSÄ lazy-jack

JOSKUS laiska-Hjallis, laiska-jaakko, leisari, leisi

RUOTSI fånglinor

ENGLANTI lazyjacks

 

Lazy-jack helpottaa isopurjeen laskemista, sillä purje laskostuu ohjainköysien ansiosta puomille ja puomilla odottavaan pussiin. Purjepussi on puomipeitteen kaltainen ja sitä säilytetään puomilla, josta purje on helppo nostaa.

Lazy-jack [leizi tsäk] tarkoittaa vapaasti suomennettuna ’laiskaa merimiestä’. Englannin sana lazy on ’laiska, joutilas’. Jack puolestaan on vanha muoto sanasta ’mies, kaveri’, minkä lisäksi se tarkoittaa ’merimiestä’ sekä ’nostinta, vipua’. Erisnimen Jack vastine on suomessa Jaakko, minkä vuoksi lazy-jack kääntyy luontevasti laiska-jaakoksi.

Nimitys laiska-Hjallis juontaa juurensa Hjallis Harkimoon, joka purjehti ensimmäisenä suomalaisena yksin kilpaa maailman ympäri vuosina 1986–1987.

Harkimon Belmont of Finland -veneessä oli lazy-jackit, jotka olivat matkapurjehtijoille tuolloin täysin vieraita. Nykyään matkaveneissäkin on lazy-jackejä. Niihin kuuluu usein puomin suuntainen purjepussi, joka on kiinni puomissa. Purje ohjataan sitä laskettaessa pussiin, joka suljetaan vetoketjulla. Pussi jää puomille.

Joissakin veneissä on lazy-jackien sijaan toinen purjehtimista helpottava laite, rullaisopurje. Silloin purjetta ei nosteta eikä lasketa purjehduksen alkaessa ja päättyessä, vaan purje rullataan purjehduksen päätyttyä yleensä maston tai puomin sisään.

Jos veneessä ei ole lazy-jackiä eikä rullaisopurjetta, purje lasketaan niin, että 1–2 henkilöä seisoo isopurjeen puomin molemmin puolin. He taittelevat purjetta puomin päälle sitä mukaa kuin purje laskeutuu, jotta se ei valu kannelle. Lopuksi purje peitetään puomipeitteellä, josta käytetään myös sanoja kapelli ja loimi.

Vastaa