PURJEHDUSSANASTO | Sirke Lohtaja-Ahonen, teksti // Ante Johansson, piirros |

Preventteri

Köysi, joka estää puomin tahattoman heilahtamisen.

 

YLEENSÄ preventteri
JOSKUS vastagaija, preventerigaija
RUOTSI preventergaj
ENGLANTI preventer, preventer guy

 

Preventteri on tukiköysi, jonka yleisin käyttökohde on isopurjeen puomi. Puomi heilahtaa tahattomasti puolelta toiselle vahinkojiipissä, joka on yksi purjehduksen vaarallisimmista tilanteista.

Siksi preventteri kannattaa kiinnittää aina, kun puomi on vaarassa heilahtaa. Näin on silloin, kun purjehditaan täysmyötäisellä tai isossa aallokossa sivumyötäisellä taikka kun peränpitäjä on kokematon.
Preventterin toinen pää kiinnitetään puomin keskelle tai päähän. Toinen pää viedään yleensä kohti keulaa ja tuodaan knaapin, vinssin tai muun tukevan paikan sekä pylpyrän kautta istuinlaatikkoon.

Myös genuan apupuomi eli spiirapuomi voidaan tukea preventterillä.
Puomi kannattaa tukea hennossa tuulessa myös silloin, kun uhkana ei ole niinkään vahinkojiippi, vaan pelkkä puomin nytkähtäminen.

Tällainen tilanne on esim. silloin, kun nopea moottorivene ohittaa purren ja nostaa aaltoja. Silloin ei ole yleensä aikaa virittää tukiköysiä, vaan purjehtija voi tukea puomia kevyesti kädellään.

Sana preventteri tulee englannin verbistä to prevent, ’ehkäistä, torjua’. Ruotsissa preventteri-sanaan liitetään sana gaj ja englannissa guy, joka on yleisnimi puomien tukiköysille.

Suomenkieliset purjehtijat tapaavat käyttää gaija-sanaa yleensä vain spinaakkerin puomin säätököysistä puhuessaan. Siksi sana vastagaija on preventterin vastineena harvinainen.

Vastaa