BLOGIT | Kala-apajilla

Kastemadoilla luistelemassa

Kalastaja Pentti Linkola on kirjoissaan kauhistellut, kuinka paljon mökkiläinen saa ympäröivässä luonnossa tuhoa aikaan. Kun mökkiläinen pääsee vauhtiin, siinä moottorisaha laulaa, puuta kaatuu, vasara paukkuu, vajaa nousee ja terassia laajenee kasvuston ja eliöiden päälle.

Tunnistin viikonvaihteessa tämän näkökulman varsin hyvin, sillä en mökillä ehtinyt luonnon tuhoamiselta edes pilkille.  Puuta on kaatunut mökkitontiltamme sen verran, että siirryimme naapurin tontille, josta kaatui nyt yksi jättikuusi. Sen paloittelemiseen ja oksien karsimiseen kului lauantaina kaikkine oheistöineen kahdeksan tuntia. Selvyyden vuoksi kerrottakoon, että puun kaatoon oli naapurin lupa. Tai niin ainakin vaimo väittää.

Olin puu-urakan jälkeen ihan reporankana. (Kuva Kristiina Jurvainen)

Rannan puiden kaatoa helpottaa nyt se, että puun voi kaataa jäälle, koska jää on riittävän paksua. Työn teko oli huomattavasti miellyttävämpää kuin syksyllä, jolloin kaadoimme kaksi merelle roikkuvaa rantaleppää mereen niin, että niitä piti tämän tästä hilata vinssillä rantaviivalle.

Vaimoni ryövää aina moottorisahamme, kun silmäni välttää. Tässä hän panee halki, poikki ja pinoon haapaa.

Jää on jo niin paksua, että Korppoossakin näkyi auto jäällä. Rymättylässä ajellaan autoilla kuulemma jäällä jo ristiin rastiin. Haapalan rannasta lähtee käsittääkseni epävirallinen, mutta merkitty jäätie, muttei sentään kai vielä Ahvenanmaalle asti.

Meillä lehden toimituksessa pohditaan aika ajoin, paraneeko tällaisia asioita kertoa ihmisille heti tuoreeltaan, kun vaarana, että väki ryntää suin päin hurjastelemaan jäälle ja pölhöimmät sen läpi.

Itse edustan sitä näkemystä, että joku ajattelu- ja varovaisuusvastuu täytyy olla kansalaisella itselläänkin. Muutenhan sääilmiöjuttuja ei voisi tehdä ollenkaan tai ei ainakaan ajankohtaisesti. Sormi pystyssä varoittelu puolestaan johtaa siihen, ettei tottumaton uskaltaudu jäälle silloinkaan, kun se on kestävää eikä opi koskaan kulkemaan jäällä.

Itse uskaltauduin sunnuntaina varmaan ensi kertaa 40 vuoteen luistimille. Luistelu ei koskaan ole ollut minun lajini, koska kitukasvuisena nuorena nilkkani olivat kastemadon vahvuiset ja yhtä notkeat. Kun vanhemmilta ei koskaan herunut kuin sellaiset vanhanaikaiset, varsiltaan tuettomat luistimet, luistelin käytännössä katsoen aina nilkat vääntyneinä jään pinnassa. Niinpä minusta ei koskaan tullut jääkiekkokaukaloiden Teemu Selännettä, vaikka ainesta olisi ollut vaikka NBA:han, vai mikä se on.

Voi jeere, kunpa olisi ollut kunnon luistimet niin, olisi ollut kiekkokansalla yksi idoli enemmän.  Pihistin nimittäin käyttööni sunnuntaina vaimoni veljen hienot ja tukevat retkiluistinmonot, joiden avulla kiisin jäällä terien päällä salaman nopeudella.  Voi kuinka mukavaa olisi, jos vielä oppisin kääntymään ja jarruttamaan, kun reimareihin törmäily on aika kivuliasta.

Tällä menolla luistimilla pääsee vielä huhtikuun 6.-8. viikonloppuna Raisionjokea pitkin Turun messukeskukseen, jossa kaikki mökkeilystä innostuneet saavat taas lisävirikkeitä luonnon raiskaamiseen Mökki- ja Meri -messuilta.  Eikä hätää, jos et omista mökkiä, sillä voit myös saada vinkkejä pihasi ja puutarhasi möyhentämiseen, sillä samaan aikaan messukeskuksessa on Piha- ja puutarhamessut.

Erityisteemaksi on valikoitunut kalastus. Kokonaisuuden toteuttamisessa on keskeisesti mukana Merimaskun kalastusopas Jani Ollikainen.

Tapahtumassa on esillämyös  kalastusveneitä, ja paikalla on paikallisia kalastusoppaita. Kalastuspuolella ohjelmaa juontaa Osku Valtonen. Kalastusopas Pasi Tuike kertoo kuulijoille jigikalastuksen monimuotoisuudesta sekä nykyaikaisesta kalastusveneestä. Antti Heinosen aiheena on elektroniikan käyttö hauen heittokalastuksessa.

Ajankohta voi osua hyvinkin nappiin, sillä avovesikalastuskausi tuskin alkaa ennen huhtikuuta ja toisaalta pilkkijäille voi olla vähän vaarallista mennä. Paitsi, että kyllä kalamies aina tiensä apajille löytää, oli sitten kuinka vaikeat olosuhteet tahansa.

KALAUKKELI ON KUULLUT, ETTÄ teisti nousi paitsi ennätyskalarekisteriin myös, myös kokkien kalateistingin ykköseksi.

Vastaa